TAMI NEILSON – CHICKABOOM!

De geboorteplaats van zangeres en songschrijfster Tamara ‘Tami’ Neilson lag in 1977 in Toronto, Canada en ze trad er samen met haar ouders en twee broers op onder de naam ‘The Neilson Family Band’. Maar sinds haar huwelijk in 2007 woont deze 42-jarige country-, soul- en rockabilly-muzikante en moeder van twee kinderen in Auckland, Nieuw-Zeeland waar ze nog vaak optreedt met haar broer Joshua ‘Jay’ Neilson.

Die heeft tevens haar eerste drie albums sinds haar debuut als soloartieste geproducet: “Red Dirt Angel” in 2008 en “The Kitchen Table Sessions, Vol. 1 & Vol. 2” uit 2009 en 2011. Daarna volgden nog drie andere platen met “Dynamite!” uit 2014, “Don’t Be Afraid” uit 2015 en “Sassafrass!” uit 2018. Ook voor haar nieuwe plaat “Chickaboom!” staat Jay Neilson haar weer bij voor het vocale werk en voor het spelen op bas- en ritmegitaar. Verder speelt Delaney Davidson op leadgitaar en zit Joe McCallum achter het drumstel.

Bij het als duet gebrachte nummer “Tell Me That You Love Me” zorgt Delaney Davidson trouwens voor het mannelijke zanggedeelte en hij neemt ook de rol van albumproducer voor zijn rekening, samen met Tami Neilson zelf. Ook bij het op traditional “Iko Iko” lijkende liedje “Queenie, Queenie” zijn er trouwens gastzangers, namelijk haar twee kinderen: de zesjarige Charlie en de vierjarige Sam.

Op de video’s bij deze recensie kunt u luisteren naar de twee singles die reeds uit “Chickaboom!” werden getrokken: “Hey, Bus Driver!” en het samen met haar broer Jay Neilson gezongen nummer “Any Fool With A Heart”, een liedje dat erg hard lijkt op het werk van Paula Frazer en haar groep ‘Tarnation’ en misschien ook wel fijne herinneringen oproept aan de liedjes van Patsy Cline of Peggy Lee. Er komt trouwens binnenkort ook nog een derde single aan met het nummer “Ten Tonne Truck”.

Naast de soulballad “You Were Mine” zingt Tami Neilson de meer uptempo gebrachte songs op “Chickaboom!” met een krachtige soul- en rockstem die je soms bijna omver blaast, zoals in de nummers “Sister Mavis” voor soul- en gospelzangeres Mavis Staples en “Tell Me That You Love Me”. Maar dat ze ook heel lieflijk en zacht kan zingen, bewijst Tami Neilson overduidelijk op de korte maar prachtige albumafsluiter “Sleep”, een slaapliedje waarna wij onze oogjes dicht en snaveltjes toe doen en aan een heerlijk dutje vol mooie romantische dromen beginnen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Outside Music / V2

video